10 adviezen bij vintage auto’s

1. Roest ontdekt? Verdwijn

De makkelijkste manier in problemen te voorkomen is om op zoek te gaan naar het bruine spul. Roest is een MOORDENAAR. Zodra je roest ziet zou je gelijk moeten verdwijnen. Zelfs als je weet hoe je het kunt repareren wordt het toch nooit meer zoals het ooit was. Je kunt panelen vervangen maar eenmaal een roestige auto, altijd een roestige auto. De auto zal nooit meer worden zoals hij ooit uit de fabriek rolde. Een plekje roest hier of daar maakt nog niet zo heel veel uit maar als je door de deuren of achterklep heen kunt kijken is de constatering dat je beter je geld uit kunt geven aan het vinden van een nieuwe auto. Anders wordt de auto een bodemloze put.

2. Controleer de gegevens

Zoek altijd naar auto’s waarvan de gegevens kloppen. Kort gezegd, ga op zoek naar auto’s waar de motor, transmissie en achteras allemaal overeenkomen met het VIN nummer van de auto. Auto’s die het waard zijn om in te investeren zijn altijd auto’s waarvan de gegevens kloppen. Hoe weet je of de gegevens kloppen? De meeste motoren hebben de laatste 6 cijfers van het VIN nummer gestempeld gekregen, dus dat is makkelijk te controleren. De transmissie en achteras zijn iets lastiger. Normaliter zijn ze voorzien van een dateringscode, waarvan je kunt controleren of deze overeenkomt. Als deze gegevens niet allemaal overeenkomen is het niet per se een probleem, maar de auto zal dan nooit zoveel opleveren als een auto waarvan alle gegevens wel kloppen. Je kunt nooit misschieten met een auto waarvan alle gegevens kloppen. Een veiligere investering.

3. Minder kilometers = meer waarde

Dit klinkt logisch: hoe minder kilometers er op de kilometerteller staan, hoe meer waarde een auto heeft. Maar kilometrage is niet een heel belangrijk gegeven. Je kunt ook veel minder geld uitgeven aan een auto met veel kilometers op de teller, je moet de auto dan alleen wel goed onderhouden. Maar dan nog is het kopen van een auto met een hoge kilometerstand iets voor gevorderden. Je kunt nooit fout zitten met een auto die nog niet helemaal uit elkaar valt van ellende. “vanuit een investeerder gezien, als je kijkt naar hoe je je geld gebruikt om nog meer geld te verdienen, zijn auto’s met een lage kilometrage een veilige belegging.”

4. Als je er niet per se in wilt rijden dan hoef je hem ook niet te kopen 

Volg altijd een kern strategie bij het uitkiezen van auto’s om in te investeren: koop wat je leuk vindt. Dealers die leven bij dit motto, en dit altijd ter harte hebben genomen zijn zelden teleurgesteld naar huis gegaan. aan de autodealers die bij autoveilingen duizenden euro’s hebben verloren zouden we willen vragen, “vond je die auto echt mooi, of heb je hem gekocht omdat je dacht dat je er geld mee kon verdienen?”

5. Doe je huiswerk

Dankzij de vele autoveilingen en het internet is er nu meer informatie beschikbaar over de klassieke auto branche dan ooit tevoren. We leven in het technologietijdperk waarin al deze gegevens beschikbaar zijn met slechts een klik op een muis. “Je kunt een modelnaam van een auto in elke zoekmachine invoeren samen met de woorden ‘gekocht voor’ en dan krijg je direct een schat aan informatie in de vorm van forumberichten en artikelen die geschreven zijn over dit type auto. Je kunt er echt veel informatie uithalen en daarmee bepalen of de auto iets voor jou is. Om je potentiele investering te vergelijken met recente verkopen, moet je nog wel de conditie van de auto kunnen inschatten.

6. Denk klein

Sommige modeltypen zijn in veel kleinere series dan anderen gebouwd. Eigenlijk wil je een auto die de fabrikant niet in massa heeft geproduceerd (zeg 5000 versus 100,000 van een soortgelijk model). Hoe lager de productieaantallen, hoe hoger de waarde van die auto’s. afhankelijk van het soort en het model is er wel een boek uitgegeven met de productieaantallen, alle opties, hoeveel er gemaakt zijn in elke kleur. Het is echt bijzonder hoeveel details je te weten kunt komen. Met het internet kun je nog meer informatie achterhalen dan ooit tevoren.

7. Hoe zeldzamer de optie, hoe rijker de eigenaar

Het klinkt misschien raar maar zelfs iets als elektrische ramen op een auto die dat eerst niet had kan de waarde van de auto laten stijgen. Het kan pk-gerelateerd zijn, het kan met de elektrische ramen te maken hebben of met het comfort in de auto. In de jaren ’50, ’60, en ’70 kon je auto’s bestellen en ze zelf unieker maken. Als er een Mustang op een veiling staat waarvan er maar ‘een gemaakt is’, is dat meestal omdat er dan een mysterieuze optie aan toegevoegd is, en dat levert dan weer meer geld op dan alle standaard uitvoeringen.

8. Kleur is belangrijk

Kopers vinden de kleur van een auto belangrijk, zeker als het om een zeldzame kleurcombinatie gaat. Je zal verbaast staan hoeveel dat de waarde van een auto kan laten bepalen. Allen van de tv show ‘The Car Chasers’ kocht ooit een Ford Galaxy 500 XL omdat deze knalroze met een wit interieur had. “De auto had de originele kleuren en interieur”, herinnert hij zich. “De auto was door niemand minder dan Hugh Hefner besteld om te worden geschonken aan de Playmate van het Jaar. Die auto hebben we verkocht voor vier keer de waarde van wat zo’n auto normaal zou opleveren. Van zo’n auto is er maar een. Als je kijkt vanuit het perspectief van investeren, war dit een hele goede investering.

9. Benzineverbranders leveren geld op

Klassieke muscle cars met grote motoren verkopen als warme broodjes. Het geld zit tegenwoordig in de auto’s die voorzien zijn van motoren met een grote inhoud, en dat is cool. “Camaro’s, Corette’s, Chevelle’s, Mustangs… worden allemaal gezien als auto’s met grote motoren. Ze hebben meer liters inhoud en meer pk’s en werden minder geproduceerd dan de varianten met kleinere motoren. Je weet dat deze auto’s niet lang met een liter benzine doen. Maar deze auto’s leveren op termijn wel heel veel geld op.”

10. Auto’s uit de jaren ’80 zijn goede lange termijn investering

Laatst hoorden we Allen, uit de TV-serie Car Chasers, in een interview zeggen dat ‘je er hem niet op moet vastpinnen maar hij voorspeld dat de volgende trend in het verzamelen van klassieke auto’s de nu genegeerde auto’s uit het ‘Miami Vice’ tijdperk wordt.’ “Veel mensen zullen het niet leuk vinden wat ik ga zeggen maar de volgende auto voor verzamelaars wordt de jaren ’80 performance car,” aldus Allen. “De Camaro IROC-Z’s, Buick Grand National’s uit de jaren ’80. Nu zijn deze modellen nog heel betaalbaar en als je van dit soort auto’s houdt zou ik zeker aanraden om er nu een te kopen. Denk niet dat je dat volgende week al geld gaat opleveren. Het is een investering voor de komende 5 tot 10 jaar.”

Artikel mede mogelijk gemaakt door APS B.V: de autospecialist voor al uw auto onderdelen