Hoe repareer je een autoband? 

Oh nee, je hebt een lekke autoband! Dat komt altijd ongelegen. Reparatie van een autoband is niet simpel. Daarom laten veel mensen dit over aan professionals. En dat is ook zeker verstandig. Maar hoe repareer je een autoband? Wij leggen je graag uit hoe je dit zelf kunt doen, maar ook hoe de professional dit doet. 

Wanneer is de autoband nog te redden? 

Reparatie van een autoband is niet altijd mogelijk. Let goed op deze punten. 

  • Interne structuur van de autoband – Is de structuur van intern nog in orde? Dan is reparatie zeker mogelijk. Rijden met een lekke band of het simpelweg stallen van de auto met een lekke band kan de interne structuur beschadigen. 
  • Zit het lek op het loopvlak? De wang van de autoband moet intact zijn, anders reparatie niet meer mogelijk. 
  • Ook de diameter van het gat/lek is van belang. Is deze groter dan 6mm? Dan houdt het helaas op! Zulke grote gaten en scheuren kun je niet repareren. 

De autoband zelf repareren van buitenaf 

Een autoband zelf repareren kun je het beste doen van buitenaf. Hiervoor gebruik je een prop. Het is niet duur en simpel. Toch wordt dit zeker niet aangeraden door fabrikanten. Deze oplossing is vaak tijdelijk en bovendien controleer je hierbij niet de interne structuur. 

Maar het is een slimme oplossing als je snel iets moet! Volg de onderstaande stappen en jouw autoband is zo gerepareerd. 

  1. Uiteraard zoek je eerst het gat! Gebruik vervolgens een T-hendel. Hiermee maak je het gat schoon. 
  2. Duw een lont in de lont-houder en doe lijm op het lont. 
  3. Plaats de lont-houder in het gat, maar laat deze wel enkele centimeters uitsteken. 
  4. Langzaam haal je de lont-houder uit het gat. Zo vult het gat zich met het lont. 
  5. Het enige wat je nu moet doen, is het uitstekende gedeelte afsnijden. 
  6. De autoband is nu gerepareerd. Pomp de band op en controleer de bandenspanning regelmatig. Dit is namelijk geen langdurige oplossing. 

Hoe repareert een garage een autoband? 

Een garage zal de band nooit van buitenaf repareren. Dit is een tijdelijk oplossing. Bovendien wordt de interne structuur niet gecontroleerd van de autoband. Bij een goede reparatie is controle van de interne structuur zeker nodig. 

Een vakgarage zal eerst de band schoonmaken en borstelen. Daarna boren zij en vulkaniseren de champignon, waarna zij het afschot afsnijden. 

Deze oplossing is langdurig en wordt ook aanbevolen door fabrikanten.